Dwa poziomy

Rosponda, Szczecin

Loftowy apartament

Mieszkanie na szczecińskim Warszewie to projekt dla odważnej i dynamicznej rodziny, która pozwoliła nam na ogromne zmiany konstrukcyjne aby otworzyć przestrzeń, która dotychczas pozostawała mocno ograniczona. Nienachalna stylistyka z loftowymi inspiracjami to efekt, który z powodzeniem udało nam się uzyskać i spotkała się z aprobatą Inwestorów.

NAPOTKANE WYZWANIA

Zamiana umiejscowienia klatki schodowej i przeniesienie otworu w stropie.

Liczne zmiany konstrukcyjne oraz instalacyjne w związku z otwarciem przestrzeni dziennej.

Poważne pęknięcie w ścianie nośnej budynku.

Brak wywiewki prowadzącej z toalety na pierwszym poziomie.

Wydzielenie dodatkowej sypialni na piętrze.

ZAPROPONOWANE ROZWIĄZANIA

Przygotowanie w współpracy z konstruktorem nowego projektu uwzględniającego nowy otwór.

Poprowadzenie stalowych belek wg projektu konstrukcyjnego w celu wzmocnienia stropu.

Wymurowanie kolumny wspierającej pękniętą ścianę działową.

Umieszczenie zaworu odpowietrzającego kanalizację.

Zmiana w rozmieszczeniu ścian działowych na piętrze pozwoliła na wygospodarowanie dodatkowego pomieszczenia przy jednoczesnym zmniejszeniu dwóch pozostałych sypialni.

Przygotowanie zabudowy stałej na wymiar w miejscach mało ustawnych i trudniej dostępnych.

Loftowy apartament – dwa poziomy

Dwupoziomowe mieszkanie z rynku wtórnego na szczecińskim Warszewie przeszło absolutną rewolucję. Aby sprostać oczekiwaniom Inwestorów konieczna była gruntowna zmiana rozmieszczenia ścian, a co za tym idzie także klatki schodowej i  jej odseparowanie od strefy dziennej. Konsekwencją powyższych założeń był szereg zmian konstrukcyjnych oraz koniecznych do wykonania w instalacji elektrycznej i wodno- kanalizacyjnej.

Inwestorom zależało na otwartej przestrzeni salonu z aneksem kuchennym oraz niewielkiej, ale w pełni funkcjonalnej łazience na pierwszym poziomie. Na drugim poziomie konieczne było wydzielenie trzech sypialni oraz przestronnej rodzinnej łazienki, która sąsiadować ma z pomieszczeniem gospodarczym pełniącym funkcję pralni.

Stylistycznie aranżacja opiera się na koncepcji dużej ilości drewna oraz czarnych elementach loft, widocznych głównie w oświetleniu oraz dodatkach.